Fietscruise vakanties

Geniet met een fietscruise van een vakantie op het water en een vakantie op het land varend en fietsend langs prachtige bezienswaardigheden en historische steden vanuit een comfortabel ingericht schip. Een mooie kans om op een ontspannen manier middeleeuwse steden, pittoreske dorpjes en andere bezienswaardigheden te ontdekken.

Een fietscruise is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie. Vaak kan je kiezen tussen 2 fietsafstanden die variëren van 25 tot 65 kilometer per dag.

Het is mogelijk om met een fiets-vaarvakantie je eigen (elektrische) fiets mee te nemen maar je huurt er ook gemakkelijk een bij. Fietsen gaan mee aan boord en het is mogelijk om de accu’s op te laden.
Met behulp van een speciaal samengestelde kaart, met ondersteuning van de navigatie-app én een (fiets)reisbegeleider fiets je door landelijke gebieden en steden.

Varen en fietsen in Nederland en langs de Donau zijn de meest populaire cruise bestemmingen voor een fietscruise. Nederland met wereldsteden als Rotterdam, het afwisselende landschap van Texel, het IJsselmeer en Zeeland, de Betuwe en Biesbosch en de prachtige Hanzesteden langs de IJsel. Een fietscruise langs de Donau vaart van Duitsland tot en met de hoofdsteden Wenen of Boedapest. Je reist met eigen vervoer of busreis naar de vertrekhaven van Passau in Duitsland (840 km van Utrecht).

De Donau is met 2829 kilometer de langste rivier binnen de Europese Unie en ontstaat in het Zwarte Woud in Duitsland na de samenvloeiing van de Breg, de Brigach en de in Donaueschingen ontspringende Donaubach. De hoofdsteden Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado liggen aan de Donau; aan geen enkele rivier ter wereld liggen zo veel hoofdsteden als aan de Donau.

Wanneer boeken

Met een fietscruise vaar je met relatief kleine schepen. Zeker de populairste fietscruise vakanties zoals de Hanzesteden, Betuwe/Biesbosch en de Donau zijn heel snel volgeboekt. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje op een populaire fietscruise in het voorjaar of de zomer boek je best al in januari maar liefst nog eerder!
Vaak is het mogelijk een éénpersoonshut te boeken. Er is maar een beperkt aantal éénpersoonshutten beschikbaar dus boek ook deze op tijd.

Fietscruises worden aangeboden van april tot oktober. De meeste schepen vertrekken vanuit Arnhem. Sommige cruisevakanties worden aangeboden inclusief busvervoer met meerdere opstapplaatsen.

Fietscruise schepen

Het is het goed toeven aan boord van het in 2018-2019 gerenoveerde sfeervolle schip MS De Nassau. Het passagiersschip biedt plaats aan 68 opvarenden, is 72 meter lang en wordt het hele seizoen gebruikt voor fietscruises in Nederland naar de Hanzesteden en de Betuwe en Biesbosch.

De Primadonna is een van de meest elegante cruiseschepen die er op de Donau te vinden is, 113 meter lang en biedt plaats aan 160 passagiers. Dankzij het vele glas geniet je optimaal van het uitzicht. Het schip heeft een catamaran vorm en heeft deels een vloer uit glas die zicht op de onder water wereld geeft. Het schip vaart over de Donau van Passau in Duitsland naar Wenen of naar Boedapest.